Idag vill vi lära er lite om mineraloljor. Mineraloljor är de fetter som används i de flesta konventionella, massproducerade hudvårdsprodukterna idag. Mineralolja låter kanon, som att det finns viktiga mineraler i den. Mineraloljor utvinns ur bergolja och är en restprodukt vid tillverkning av bensin och asfalt. Den har alltså inget med mineraler att göra och passar bättre att hälla i bilmotorn än att smörja in din hud med. Vegetabiliska oljor däremot utvinns ur frön, frukt och nötter och innehåller de beståndsdelar som din egen hud består av och kan tillgodogöra sig.

 

Här är 5 anledningar till att du ska välja vegetabiliska oljor till din hud istället för mineraloljor:

1. Vegetabiliska oljor innehåller livsnödvändiga fettsyror och vitaminer för vår hud och kropp, medan mineraljor inte tillför något nödvändigt alls och faktiskt kan blockera upptaget av vitaminer

2. Vegetabiliska oljor tas upp av vår hud och kan därför ge näring, medan mineraloljor inte tas upp (om huden inte är skadad, tyvärr)

3. Vegetabiliska oljor bryts ner i naturen och är miljövänliga, medan mineraloljor bryts ner dåligt och förorenar vatten och jord

4. Vegetabiliska oljor är naturliga beståndsdelar i din hy och skyddar huden, medan mineraljor är komodogena (tilltäppande) som lägger sig som en uttorkande hinna, täpper till dina porer och förhindrar hudens funktion och andning

5. Vegetabiliska oljor gör dig inte beroende utan hjälper till att bygga upp och stärka din hud, medan mineraloljor hindrar hudens normala funktion och på sikt kan bryta ner och torka ut den. Det är därför du upplever att du blir beroende av tex många läppcerat, då du vill smörja mer och mer men blir allt torrare och torrare

 

Men hallå, kanske du tänker, varför används då mineraloljor? Jo, av två anledningar:

De är superbilliga och de härsknar inte utan kan förvaras länge och utan försiktighet.

 

Hur sjutton ska en veta att en produkt innehåller mineraloljor då? Vi hjälper dig! Okärt barn har många namn. Nedan ord ska du skippa:

mineral oil, vaseline, paraffin, paraffinum liquium, petroleum petrolatum, medicinsk vitolja, E905, Oleum vaselini, white mineral oil

Comment