I påskas tillverkade vi namnade cerat till barnens påskägg! Chokladceratet med smak av mint, honung och choklad blev särskilt populärt. Vi delar med oss av ett enkelt recept här för er som vill prova själva. Vi använde 6ml stora hylsor i plast, men vilka förpackningar som helst går bra att hälla upp ceratet i. Små rengjorda burkar i metall, glas eller plast - eller vad du hittar hemma.

För 100g behövs:

34g olja (kokosolja, rapsolja, olivolja)

30g bivax

20g kakao- eller sheasmör

10g mörk choklad av valfri sort

5g honung

(1g E-vitamin)

l0-20dr eterisk olja. (tar du pepparmynta, som vi gjorde, kan det räcka med ca 10dr)

Det kan vara svårt att göra ett schysst cerat utan bivax men för övrigt kan du byta ut oljor och smör beroende på vad du har hemma. Du kan tex ta 54g kokosfett som enda olja/fett. E-vitaminet är till för att oljorna i ceratet inte ska härskna så lätt och det behöver du inte heller ha i för hemmabruk – det kommer hålla länge ändå. Börjar ceratet lukta illa/härsket efter en tid måste du dock slänga det. 

Doften kan du också hoppa över, du får ändå en liten doft av chokladen. Se till att du får 100g tillsammans av ingredienserna. Hoppar du över E-vitaminet och doften lägger du till 1g av oljorna istället. Självklart kan du halvera receptet eller göra så stor mängd du vill, men proportionerna behöver du hålla lite koll på.

Du kan köpa allt du behöver i din matvarubutik om du inte har det i skafferiet, förutom bivaxet då. Hylsor att hälla ceratet i kan du köpa från t.ex www.opella.se eller www.naturkosmetikkompaniet.se om du vill ha sådana istället för det du hittar hemma. Där kan du också köpa bivaxet.

Du behöver följande utrustning:

En värmetålig skål av rostfritt stål eller glas som är lagom stor för ca 200ml. En kastrull som rymmer skålen. En slickepott, sked, pinne e d att röra- och skopa upp med. Ha hylsor eller burkar rena och beredda. Om du har hylsor snor du en gummisnodd runt dem så de står stadigt intill varandra.

Gör så här:

Häll vatten i kastrullen och ställ i den värmetåliga skålen med bivax, oljor och choklad. Smält långsamt och använd inte högre temperatur än vad som behövs. När allt är flytande (runt ca 65 grader) tar du upp skålen ur vattenbadet och rör och rör medan blandningen svalnar och tjocknar.

Om du har hylsor behöver du hälla i de resterande ingredienserna i blandningen nästan direkt du tar bort den från värmen och sedan röra bara en stund så den får svalna en aning. Häll sedan blandningen i hylsorna medan den fortfarande är flytande.

Använder du små burkar kan du vänta tills blandningen är runt 40 grader innan du häller i honung, E-vitamin och doft. Då behåller du alla honungens välgörande ämnen och doften blir mer stabil. Sen kan du i lugn och ro skopa upp blandningen i burkarna.

Du kan alltid ställa tillbaka blandningen i det varma vattnet om det tjocknar för snabbt för att du ska hinna handskas med den, men då får du räkna med att doften minskar och bara den söta smaken finns kvar av honungen. Det blir i vilket fall en skön balm till dina läppar.

Testa om ceratet får den kvalitet du gilla under tiden du tillverkar den: Ta bort någon ml av blandningen när den är smält och låta den stelna. Prova på handen eller direkt på läpparna. Är det för torrt/tjockt för din smak tillsätter du lite mer olja och är det för tunt tar du i lite mer bivax och smälter om. Det är enklast att tillsätta olja eftersom bivaxet behöver högre temperatur för att smälta.

 

Lycka till från oss!

 

 

Comment