Comment

Livet kommer i vägen

Hej allihopa!

Anledningen till att det skrivs så sparsmakat på bloggen är pga att livet helt enkelt kommer i vägen lite. Vi arbetar båda heltid vid sidan av Ekendahls och väljer att lägga ner vår själ i produkterna så att ni kunder ska bli så nöjda som bara möjligt. Bloggen kommer dock i kläm, så vi ber er hålla till godo och glädjas åt de få inlägg som dyker upp - när en får feeling och lite tid över.

Nu väntar en hektisk julperiod då tillverkning och leverans står i rampljuset!

Kram till er alla

Comment

Rönnbärssäsong!

Comment

Rönnbärssäsong!

3-5 rönnbär om dagen täcker det dagliga c-vitaminbehovet och ger dig en mängd viktiga mineraler som järn, magnesium och zink. Helt gratis. Bara ut och frossa! Gör du en tinktur på bären kan du ta 20 droppar om dagen hela vintern för att ge immunförsvaret en rejäl kick under den mest sjukdomshärjade delen av året.

och vet du vad, det är faktiskt mest c-vitamin i bladen!

Comment

Ringblomstvål in the making

Comment

Ringblomstvål in the making

Här vankas ringblomstvål! 🛁 🌼 💛

Innan ens tvåltillverkningen kan börja krävs några dagars kärleksfulla förberedelser. Oljor till ringblomstvålen ska silas. Annatto ligger och gottar till sig i kokosolja och ringblommorna i olivolja. Ringblomsteet som också ska ner i tvålen är nedfryst. När tvålen är klar ska den vila i över en månad före användning.

Varje tvål är ett hantverk, så ta väl hand om den ❤️

Comment

Comment

"...som att huden inte kan få nog."

I augustinumret av Womens Health kan du se en kanonfin recension av våra produkter. Erika, chefredaktören, har med några få humoristiska ord verkligen verkligen fångat vår identitet på ett uppfriskande sätt. Vi känner oss tacksamma och stolta över uppmärksamheten och de fina orden och önskar er alla en härlig helg!

Womens Health artikel

Comment

Alltid miljövänlig frakt

Comment

Alltid miljövänlig frakt

När du får paket av oss på Ekendahls kan du lita på att vi tänkt till.

Allt från fraktemballage till packtejp är utvalt för att kunna erbjuda så miljövänlig frakt som möjligt. Vi återvinner även allt packmaterial som vi själva får när vi gör beställningar, därför kan paketen ibland se lite "hemmagjorda" ut. Vi betalar återvinningsavgift för glasförpackningarna våra produkterna kommer i och självklart är alla produktförpackningar godkända enligt tuffa miljökrav.

Har du tur kanske du även hittar en liten provbit av en ny tvål eller annat kul, när du öppnar paketet 🎈 🎉 🎁

Comment

Barnen älskar lödder 💚 👼 🛁

Comment

Barnen älskar lödder 💚 👼 🛁

Våra milda, handgjorda tvålar passar även för de små och löddrar kalaskul! Dock kan originalstorleken på tvålarna vara lite för stora för de små knubbiga händerna, gör då så här: 

Skär tvålen i småkompisbitar, eller riv den vetja, så de passar lilla barnhanden 💚 👼 🛁

Om du inte vill att dina barn ska använda tvålen med tensider som oftast finns i pump på skola och förskola kan du alltid riva tvålen och lämna med ungarna i små kryddburkar att ha i gympapåsen. Passa på att stoppa ner en egen kryddburk i träningsväskan till dig själv!

Vet du förresten varför handgjord tvål är det bästa för din hud och vår miljö?

Klicka här så får du veta mer.

Viktigt att tillägga är att bebisar sällan behöver tvättas med tvål. När de är som minst räcker det oftast att tvätta av med vatten och en skvätt av valfri mild olja. Min son, som nu är åtta månader gammal, har faktiskt aldrig tvättats med tvål ännu, förutom händerna som tvättats med tvål ett fåtal gånger. När barnen blir större och kan börja rulla sig i lera och då man kan komma på dem med att sitta och kleta med fingrarna i hundbajs - då är förstås tvålen din bästa vän.

 

Comment

Nya (och gamla) återförsäljare...YAY!

Comment

Nya (och gamla) återförsäljare...YAY!

Vi är superstolta över att ha blivit tillfrågade av en av Sveriges största eko-sajter, Lapland Eco Store och har nu hela vårt sortiment där. Första leveransen skedde i juni och under juli behövdes påfyllning av det mesta - otroligt roligt att vi nu når ut till Lapland Eco Stores kunder!

Vi finns även sedan ett par veckor tillbaka på Medvetna.se och har sedan i våras ett samarbete med Darling Eco som säljer våra babyoljor i sina paket. Att vi får vara Rekopartner omnämnda på Rekokollen är förstås även det sanslöst prestigefyllt! 

Än har vi bara haft webshopen igång i ganska precis fem månader, och redan känns det som att vi befinner oss mitt i händelsernas centrum, på något vis. Att intresset för eko hudvård är så stort och möjligheten att få arbeta med något som gör så gott är stora drivkrafter för oss - nästan så man blir religiös av att tänka på det.

Vi får se vad som händer mer under 2017! Stay tuned 💚 🌱

 

standard-log-9e1f94 (1).png
logo_sv.png

Comment

ringblommans fantastiska egenskaper

Comment

ringblommans fantastiska egenskaper

Ringblom är en uråldrig medicinsk växt som tidigt var ett inslag i indiska och arabiska kulturer och upptäcktes för sina fantastiska egenskaper av både grekerna och egyptierna, för att med klosterväsendet föras även till Sverige under medeltiden. Redan Hildegard av Bingen rekommenderade den mot eksem och matsmältningsproblem.

Blommorna har sårläkande egenskaper, anses inflammationshämmande och används vanligen i hudvårdsprodukter för att utvärtes läka hud- och läppsprickor. Ringblom anses även hjälpa mot eksem och brännskador. Stjälkens saft sägs vara särskilt bra mot hudinflammationer och faktiskt på såriga bröstvårtor vid amning!

Nu har vi både en mild olja med ringblom för alla med känslig hy som passar även de allra minsta av familjen och en ringblomssalva len som en babystjärt (också för de med känsligast hud i familjen). Båda produkterna passar i ur och skur, kan användas till hela kroppen och passar kanon vid både blöjbyten, på röda stjärtar, sprickor och alla torra partier. Jag själv tar en skvätt av den milda oljan på tvättlappen när jag byter blöja på lillen, för att sedan smörja med en klick salva vid behov. Salvan som blir över i handen smörjer jag mina egna händer med.

Du hittar båda ringblomsprodukterna under "Gravid & Barn" i webshopen.

Comment

Nyheter i webshopen!

Comment

Nyheter i webshopen!

Vi har haft fullt upp med tillverkning på senaste tiden och inte varit jätteaktiva på bloggen. Men jag flikar in lite trevliga nyheter här nu inför sommaren! En jättenyhet är att Lapland Eco Store, en av Sveriges största ekobutiker, är ny återförsäljare och har tagit in hela vårt sortiment. Det känns otroligt roligt! Vi säljer även ett fåtal produkter hos Darling Eco, vilket också är kanonkul.

Vi vill även flagga för nyheter i webbutiken. Nu finns både en ringblomssalva för torra eller skadade kroppsdelar, en mintchokladcerat för alla chokladälskare och en babyolja på menyn. Babyoljan är egentligen en väldigt mild allroundolja som funkar både för liten och stor, som intimtvätt, hårolja, kroppsolja eller vid blöjbyten och bebisbad. You name it. Funkar till allt.

Kika in i butiken och se vad du kan behöva inför semestern. Eventuellt drar vi ner på leveranstempot under sommaren för att också få några dagar ledigt här och var. Vi hoppas att ni förstår. Kram till er och glad sommar från oss!

Comment

Varför inte mineraloljor?

Comment

Varför inte mineraloljor?

Idag vill vi lära er lite om mineraloljor. Mineraloljor är de fetter som används i de flesta konventionella, massproducerade hudvårdsprodukterna idag. Mineralolja låter kanon, som att det finns viktiga mineraler i den. Mineraloljor utvinns ur bergolja och är en restprodukt vid tillverkning av bensin och asfalt. Den har alltså inget med mineraler att göra och passar bättre att hälla i bilmotorn än att smörja in din hud med. Vegetabiliska oljor däremot utvinns ur frön, frukt och nötter och innehåller de beståndsdelar som din egen hud består av och kan tillgodogöra sig.

 

Här är 5 anledningar till att du ska välja vegetabiliska oljor till din hud istället för mineraloljor:

1. Vegetabiliska oljor innehåller livsnödvändiga fettsyror och vitaminer för vår hud och kropp, medan mineraljor inte tillför något nödvändigt alls och faktiskt kan blockera upptaget av vitaminer

2. Vegetabiliska oljor tas upp av vår hud och kan därför ge näring, medan mineraloljor inte tas upp (om huden inte är skadad, tyvärr)

3. Vegetabiliska oljor bryts ner i naturen och är miljövänliga, medan mineraloljor bryts ner dåligt och förorenar vatten och jord

4. Vegetabiliska oljor är naturliga beståndsdelar i din hy och skyddar huden, medan mineraljor är komodogena (tilltäppande) som lägger sig som en uttorkande hinna, täpper till dina porer och förhindrar hudens funktion och andning

5. Vegetabiliska oljor gör dig inte beroende utan hjälper till att bygga upp och stärka din hud, medan mineraloljor hindrar hudens normala funktion och på sikt kan bryta ner och torka ut den. Det är därför du upplever att du blir beroende av tex många läppcerat, då du vill smörja mer och mer men blir allt torrare och torrare

 

Men hallå, kanske du tänker, varför används då mineraloljor? Jo, av två anledningar:

De är superbilliga och de härsknar inte utan kan förvaras länge och utan försiktighet.

 

Hur sjutton ska en veta att en produkt innehåller mineraloljor då? Vi hjälper dig! Okärt barn har många namn. Nedan ord ska du skippa:

mineral oil, vaseline, paraffin, paraffinum liquium, petroleum petrolatum, medicinsk vitolja, E905, Oleum vaselini, white mineral oil

Comment

rakkniv + raksmör = <3

Comment

rakkniv + raksmör = <3

Barberaren har återuppstått och skäggiga män står på kö utanför. Sådär härligt vilda västern. Rakning har åter igen blivit en konstform och ett stort intresse hos många män, och med detta kommer: rakknivens pånyttfödelse.

När du rakar dig med rakkniv krävs en essentiell produkt: du behöver något som skapar ett skönt glid under rakskummet och mellan hud och kniv för att undvika obehaglig, hudirriterande friktion.  

De flesta köper för detta rakolja.

Men det är för att de ännu inte vet att det bästa i hela världen för ändamålet är: RAKSMÖR!

Vi har testat oss fram i oändligheter med hjälp av våra groomingkompisar, Kristofer och Linnar, och kommit fram till att vårt kallpressade, ekologiska mangosmör fullkomligt utklassar alla andra produkter. Dels får du preppa det själv i handen till den konsistens du önskar och dels ligger det kvar mot huden under hela rakritualen, medan en olja är mer flyktig.

Köp raksmöret här och livet kommer aldrig bli sig likt igen! Lovar.

Comment

Gör ditt eget cerat med chokladsmak

Comment

Gör ditt eget cerat med chokladsmak

I påskas tillverkade vi namnade cerat till barnens påskägg! Chokladceratet med smak av mint, honung och choklad blev särskilt populärt. Vi delar med oss av ett enkelt recept här för er som vill prova själva. Vi använde 6ml stora hylsor i plast, men vilka förpackningar som helst går bra att hälla upp ceratet i. Små rengjorda burkar i metall, glas eller plast - eller vad du hittar hemma.

För 100g behövs:

34g olja (kokosolja, rapsolja, olivolja)

30g bivax

20g kakao- eller sheasmör

10g mörk choklad av valfri sort

5g honung

(1g E-vitamin)

l0-20dr eterisk olja. (tar du pepparmynta, som vi gjorde, kan det räcka med ca 10dr)

Det kan vara svårt att göra ett schysst cerat utan bivax men för övrigt kan du byta ut oljor och smör beroende på vad du har hemma. Du kan tex ta 54g kokosfett som enda olja/fett. E-vitaminet är till för att oljorna i ceratet inte ska härskna så lätt och det behöver du inte heller ha i för hemmabruk – det kommer hålla länge ändå. Börjar ceratet lukta illa/härsket efter en tid måste du dock slänga det. 

Doften kan du också hoppa över, du får ändå en liten doft av chokladen. Se till att du får 100g tillsammans av ingredienserna. Hoppar du över E-vitaminet och doften lägger du till 1g av oljorna istället. Självklart kan du halvera receptet eller göra så stor mängd du vill, men proportionerna behöver du hålla lite koll på.

Du kan köpa allt du behöver i din matvarubutik om du inte har det i skafferiet, förutom bivaxet då. Hylsor att hälla ceratet i kan du köpa från t.ex www.opella.se eller www.naturkosmetikkompaniet.se om du vill ha sådana istället för det du hittar hemma. Där kan du också köpa bivaxet.

Du behöver följande utrustning:

En värmetålig skål av rostfritt stål eller glas som är lagom stor för ca 200ml. En kastrull som rymmer skålen. En slickepott, sked, pinne e d att röra- och skopa upp med. Ha hylsor eller burkar rena och beredda. Om du har hylsor snor du en gummisnodd runt dem så de står stadigt intill varandra.

Gör så här:

Häll vatten i kastrullen och ställ i den värmetåliga skålen med bivax, oljor och choklad. Smält långsamt och använd inte högre temperatur än vad som behövs. När allt är flytande (runt ca 65 grader) tar du upp skålen ur vattenbadet och rör och rör medan blandningen svalnar och tjocknar.

Om du har hylsor behöver du hälla i de resterande ingredienserna i blandningen nästan direkt du tar bort den från värmen och sedan röra bara en stund så den får svalna en aning. Häll sedan blandningen i hylsorna medan den fortfarande är flytande.

Använder du små burkar kan du vänta tills blandningen är runt 40 grader innan du häller i honung, E-vitamin och doft. Då behåller du alla honungens välgörande ämnen och doften blir mer stabil. Sen kan du i lugn och ro skopa upp blandningen i burkarna.

Du kan alltid ställa tillbaka blandningen i det varma vattnet om det tjocknar för snabbt för att du ska hinna handskas med den, men då får du räkna med att doften minskar och bara den söta smaken finns kvar av honungen. Det blir i vilket fall en skön balm till dina läppar.

Testa om ceratet får den kvalitet du gilla under tiden du tillverkar den: Ta bort någon ml av blandningen när den är smält och låta den stelna. Prova på handen eller direkt på läpparna. Är det för torrt/tjockt för din smak tillsätter du lite mer olja och är det för tunt tar du i lite mer bivax och smälter om. Det är enklast att tillsätta olja eftersom bivaxet behöver högre temperatur för att smälta.

 

Lycka till från oss!

 

 

Comment

återanvänd dina tomma flaskor

Comment

återanvänd dina tomma flaskor

För oss är det förstås viktigt att inte bara ha hållbart innehåll i våra produkter, utan att även flaskan är så hållbar som möjligt. Vi betalar en återvinningsavgift för varje flaska när vi köper in dem. När dina produkter väl är använda finns det även många användningsområden för dina tomma flaskor!

Du kan förvara egengjord hudvård i dem, såser eller dressing. Eller varför inte göra ett fint blomsterarrangemang av årstidens skatter? Själv är jag på Kinnekulle i Västergötland över påsken där ramslöken växer fritt runt knuten. Vårt påskstilleben består därför av de första vit- och gulsipporna och ramslök, innan ramslöken slinker ner i påskpeston.

Glad påsk till er alla!

Ida

Comment

Virka dina egna flaskskydd

2 Comments

Virka dina egna flaskskydd

Om du är lite pysslig (och ofta råkar tappa dina glasflaskor i badrumsgolvet) kan ett flaskskydd vara något att virka. Moster Monika har bidragit med ett kanonfint virkmönster! Hojta till så skickar vi dig mönstret i bildform.

2 Comments

PREMIÄR

2 Comments

PREMIÄR

Äntligen är webshopen igång!

Det är otroligt roligt att efterfrågan på våra produkter är så stor, det vittnar om att allt fler vill ha naturlig och ekologisk hudvård i sitt badrumsskåp. Vi är ledsna att ni fått vänta ett tag. Men bra recept växer inte på träd. Det ligger många timmars arbete bakom våra välgjorda och noggrant genomtänka recept. För att inte tala om all tid för research av leverantörer för att säkra en ekologisk och rättvis tillverkning av våra råvaror (tiden som gått åt för pappan i familjen att medla mellan mor och dotter ska vi inte ens prata om). Så vi hoppas att inte er väntan ska ha varit helt förgäves ändå, med tanke på hur bra allt faktiskt blev till slut. Tycker i alla fall vi.

Det viktigaste är förstås att ni gillar det vi gör. Hör av er annars!

I denna blogg kommer vi att dela med oss av tips och tricks för att främja ett ekologiskt, naturligt och hållbart tänk. Ni är mer än välkomna att önska teman även här.

Ni når oss på: info@ekendahls.com

Vi ses i vårsolen, insmorda i våra morotsoljor!

Ida och Anne Ekendahl

2 Comments